Από την ελληνική γη και τα κρητικά όρη στη μάχη κατά της άνοιας. Ευεργετική είναι, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η επίδραση του ελληνικού Κρόκου στην αντιμετώπιση των κυριότερων μορφών άνοιας, της αγγειακής και της νόσου Alzheimer. Το γνωστό φυτό, που στην Ελλάδα που στην άγρια μορφή του φύεται, μεταξύ άλλων, και στα κρητικά όρη, αποδεικνύεται φυσικός «σύμμαχος» της μνήμης, με δράση ανάλογη της γκαλανταμίνης, της φαρμακευτικής ουσίας που χρησιμοποιείται σήμερα για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του Κρόκου έχουν μακρά ιστορία, αφού η λέξη με την έννοια του θεραπευτικού βοτάνου-φαρμάκου απαντάται σε κείμενα του Ιπποκράτη, του Ασκληπιού, του Διοσκορίδη, του Γαληνού και άλλων γιατρών της αρχαιότητας.
Η μνήμη όμως δεν είναι το μόνο πεδίο στο οποίο ο Κρόκος μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικός. Ως βότανο βοηθά στην πέψη, ανακουφίζει από στομαχόπονους, μπορεί να αντιμετωπίσει το φούσκωμα, ρυθμίζει τη γαστρεντερική λειτουργία, ενώ η χρήση του στη διατροφή βελτιώνει – μεταξύ άλλων – την όραση, την πνευματική και εγκεφαλική διαύγεια, τη κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τη χοληστερίνη.
Όλες αυτές τις πολύτιμες ιδιότητες «κρύβει» σε ένα μπουκάλι το Kaloe Gel Αλόης-Ελληνικός Άγριος Κρόκος, της εταιρείας Kaloe. Μάλιστα, εν προκειμένω, η Kaloe χρησιμοποιεί στο προϊόν της τον άγριο, μη καλλιεργήσιμο, Κρόκο -ο οποίος φύεται στα ψηλά βουνά της Κρήτης– αξιοποιώντας τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού στην ακόμα πιο φυσική και αυθεντική του εκδοχή. Για τον άγριο Κρόκο βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για τις θετικές του επιδράσεις στην υγεία και δη στους ίδιους τομείς όπου δρα ευεργετικά και ο καλλιεργήσιμος κρόκος.
Leave a Comment