Είναι ένας πραγματικός θησαυρός της φύσης. Κάποιοι τη χαρακτηρίζουν «φυτό της αθανασίας», άλλοι βλέπουν σε αυτή το ελιξίριο της μακροζωίας. Το σίγουρο είναι πως η θεραπευτική ιστορία της αλόης μετρά 5.000 χρόνια, αφού οι ευεργετικές της ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό ήταν γνωστές στην Περσία, την Αίγυπτο και την Αρχαία Ελλάδα.
Ο χαρακτηρισμός «θαυματουργό φυτό» δεν είναι υπερβολή για την αλόη αφού είναι γνωστή για την αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτική και αντιμυκητιακή δράση της. Ιδιότητες που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτοξινώνουν τον οργανισμό. Είναι ενδεικτικό πως το ζελέ της αλόης περιέχει περισσότερα από 75 γνωστά συστατικά, η αλληλεπίδραση των οποίων τα κάνει ακόμα πιο ισχυρά στη δράση τους. Είναι πλούσιο επίσης σε σακχαρίτες, ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής, στερόλες, ανθρακινόνες και σαλικυλικό οξύ.
Ποια είναι όμως τα 10+1 πιο εντυπωσιακά δεδομένα που ενδεχομένως δε γνωρίζατε για την Αλόη;
1.Τα φυτά Αλόη Βέρα είναι ανθεκτικά και μακρόβια. Τα άγρια είδη είναι γνωστό ότι επιβιώνουν για περισσότερα από 100 χρόνια.
2.Υπάρχουν περίπου 250 είδη Αλόης Βέρα, αλλά μόνο 4 από αυτά καλλιεργούνται προς όφελος της υγείας. Το πιο γνωστό καλλιεργήσιμο είδος είναι το Aloe Vera Barbadensis το οποίο προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική.
3.Το gel της αλόης είναι νερό σε ποσοστό 96% γεγονός το οποίο επιτρέπει στο φυτό να επιβιώσει σε ξηρές περιοχές.
4.Η Aloe Vera μπορεί να «μπλοκάρει» μέχρι και 30% των βλαβερών ακτινών του ήλιου εάν εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα. Αυτός είναι ο λόγος που είναι ένα από τα συστατικά που χρησιμοποιείται σε πολλά αντηλιακά και after sun.
5.Το φυτό Aloe Vera απορροφά διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνει οξυγόνο πίσω στον αέρα. Για τον λόγο αυτό έχει γίνει μια δημοφιλής επιλογή ως φυτό εσωτερικού χώρου σε πολλά σπίτια, καθώς έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα και να αισθάνονται πιο ενεργοποιημένοι.
6.Το φύλλο αλόης περιέχει λάτεξ που είναι αποτελεσματικό ως καθαρτικό. Ωστόσο, η κατάποση του λατέξ πρέπει να περιορίζεται σε μικρές ποσότητες, καθώς οι μεγάλες δόσεις μπορεί να είναι τοξικές.
7.Έχει το υποκοριστικό «Κρίνος της Ερήμου» καθώς η Αλόη Βέρα ενώ μοιάζει αρκετά με κάκτο, στην πραγματικότητα ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών και συγγενεύει με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σπαράγγι
8.Η Aloe Vera είναι ένα ανταπτογενές –προσαρμογόνο φυτό. Αυτό σημαίνει ότι προσαρμόζεται στα διαφορετικά προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζουν διαφορετικοί άνθρωποι και λειτουργεί προς όφελος της αντιμετώπισης και της θεραπείας της συγκεκριμένης πάθησης. Δρα δηλαδή διαφορετικά στον κάθε οργανισμό.
9.Η βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα λέγεται ότι εφάρμοζε gel Αλόης Βέρα στο δέρμα της ως μέρος της τελετής ομορφιάς της.
10.Ο George Ebers ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε το 1862, σ’ έναν αιγυπτιακό πάπυρο του 1500π.Χ., ότι στην αρχαιότητα οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι παθολόγοι την χρησιμοποίησαν με μεγάλη επιτυχία ως ιατρικό βότανο.
11.Η γέλη από Aloe vera μπορεί να σκοτώνει βακτηρίδια, ιούς και μύκητες λόγω των φυσικών αντισηπτικών ιδιοτήτων της. Το φυτό έχει τέτοια δυναμική που λέγεται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τον καρκίνο και το AIDS. Για τον λόγο αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο διαφόρων μελετών και ερευνών τα τελευταία χρόνια.
Leave a Comment