Δεκάδες είναι σε σχεδόν καθημερινή βάση οι αναφορές στην αλόη βέρα και στις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, τόσο στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο όσο και γενικότερα στο διαδίκτυο.
Οι απόψεις όμως διίστανται, καθώς η πληθώρα των θεραπευτικών και καλλυντικών δράσεων της μεταφράζεται ορισμένες φορές ως «υπερβολή». Αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα είναι πως οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει περισσότερα από 200 θρεπτικά συστατικά, τα οποία έχουν αποδεδειγμένες ευεργετικές ιδιότητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επισήμως οι ιδιότητες του φυτού επικυρώθηκαν για πρώτη φορά το 1959 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των HΠA (FDA). Παρόλα αυτά οι μηχανισμοί δράσης της αλόης συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο μελέτης και τα νεότερα δεδομένα δείχνουν τα εξής:
Θεραπευτικές ιδιότητες
Ανάμεσα στα πολλά συστατικά της αλόης είναι η γλυκομαννάνη (glucomannan), ένας πλούσιος σε μανόζη πολυσακχαρίτης, καθώς και η γκιμπερελίνη (gibberellin), μια φυτική αυξητική ορμόνη. Τα στοιχεία αυτά αλληλεπιδρούν με υποδοχείς αυξητικών παραγόντων στον ινοβλάστη, διεγείροντας έτσι την δραστηριότητα του και τον πολλαπλασιασμό του και οδηγούν σε αύξηση της σύνθεσης κολλαγόνου μετά από τοπική και από του στόματος χρήση αλόης. Το gel αλόης, ειδικά, έχει βρεθεί ότι βοηθά στην επούλωση πληγών και στην ανάπλαση του δέρματος.
Επιδράσεις στην έκθεση του δέρματος σε UV και γ-ακτινοβολία
Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το gel αλόης έχει προστατευτική δράση κατά της βλάβης του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μετά την τοπική εφαρμογή gel αλόης μια αντι-οξειδωτική πρωτεΐνη -η μεταλλοθειονίνη, παράγεται στο δέρμα και καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, ενώ αποτρέπει την καταστολή των αντιοξειδωτικών ενζύμων, την υπεροξειδική δισμουτάση και την περοξειδάση της γλουταθειόνης στο δέρμα.
Αντι-φλεγμονώδεις δράσεις
Η αλόη δρα ανασταλτικά στην οδό της κυκλοοξυγενάσης και μειώνει την παραγωγή προσταγλανδίνης Ε2 από το αραχιδονικό οξύ. Από το gel της αλόης έχει απομονωθεί μία νέα αντιφλεγμονώδης ουσία, η C-glucosyl chromone, η οποία προσδίδει στο φυτό την εν λόγω δράση.
Επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα
Το gel της αλόης περιέχει μια γλυκοπρωτεΐνη με αντι-αλλεργικές ιδιότητες που ονομάζεται alprogen. Η πρωτεΐνη αυτή εμποδίζει την είσοδο του ασβεστίου στα μαστοκύτταρα, εμποδίζοντας έτσι την –μέσω αντιγόνου – αντισώματος – μεσολαβούμενη απελευθέρωση ισταμίνης και λευκοτριενίων από τα μαστοκύτταρα. Άλλες μελέτες που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο έδειξαν ότι ένα άλλο συστατικό της αλόης, η acemannan, διεγείρει τη σύνθεση και απελευθέρωση interleukin-1 (IL-1) και tumor necrosis factor (TNF) από τα μακροφάγα, οδηγώντας σε μία ανοσολογική επίθεση που κατέληξε σε νέκρωση των καρκινικών κυττάρων.
Καθαρτικές ιδιότητες
Οι ανθρακινόνες (anthraquinones) που περιέχει η αλόη, έχουν καθαρτικό αποτέλεσμα. Αυξάνουν το περιεχόμενο του εντέρου σε νερό, διεγείροντας την βλεννογονική έκκριση και αυξάνοντας τον περισταλτισμό – κινητικότητα του εντέρου.
Αντιικές ιδιότητες
Οι δράσεις αυτές μπορεί να οφείλονται σε άμεσες και έμμεσες επιδράσεις. Οι έμμεσες οφείλονται στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και οι έμμεσες στη δράση των ανθρακινονών. Η ανθρακινόνη αλοίνη (aloin) απενεργοποιεί διάφορους ιούς, όπως τον απλός έρπη, τον έρπη ζωστήρ και τον ιό της γρίπης.
Ενυδατικές και αντι-γηραντικές δράσεις
Η αλόη περιέχει μουκο-πολυσακχαρίτες (mucopolysaccharides), οι οποίοι βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα. Όπως προαναφέρθηκε, το τζελ του φυτού διεγείρει τους ινοβλάστες που παράγουν το κολλαγόνο και τις ελαστικές ίνες, κάνοντας το δέρμα πιο ελαστικό και με λιγότερες ρυτίδες. Η αλόη βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος και μειώνει το ερύθημα. Τέλος έχει και δράση κατά της ακμής.
Αντισηπτική δράση
Η αλόη περιέχει 6 αντισηπτικούς παράγοντες: Lupeol, salicylic acid, urea nitrogen, cinnamonic acid, phenols και sulfur. Όλοι έχουν ανασταλτική επίδραση στην ανάπτυξη βακτηρίων, ιών και μυκήτων.
Αντι-διαβητογόνος δράση
Προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αλόη μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου. Επιπλέον όμως μελέτες διενεργούνται προκειμένου να καταδειχθεί η συμβολή της αλόης στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.
Η αλόη είναι το μοναδικό φυτό – βότανο που είναι 100% βιοχημικά συμβατό με το ανθρώπινο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι αποτελείται από τα ίδια στοιχεία που συνθέτει και το σώμα μας, γι’ αυτό και τα πλεονεκτήματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Κάθε οργανισμός παίρνει από την αλόη αυτά ακριβώς που έχει ανάγκη (αυτά δηλαδή που του λείπουν) και τα υπόλοιπα αποβάλλονται χωρίς να επιβαρύνουν το σώμα μας.
Προφυλάξεις
Σημειωτέων ότι η χρήση της αλόης οφείλει να γίνεται μέσα σε αυστηρά πλαίσια και κάτω από ιατρική επίβλεψη όταν τίθεται κάποιο πρόβλημα υγείας προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες και οι αλληλεπιδράσεις με άλλα βότανα, συμπληρώματα διατροφής και φάρμακα.
Το gel αλόης είναι ασφαλές για χρήση στο δέρμα, δεν θα πρέπει όμως να χρησιμοποιείται σε ανοιχτά ή βαθιά τραύματα. Συνίσταται ακόμη να αποφεύγεται η χρήση της από εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, καθώς δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες για τον συγκεκριμένο πληθυσμό.
Leave a Comment